Monday, January 28, 2013

Ini kerana... Singapore (Day 1) Part 4


Salam blogger,

SSS nak sambung lagi kisah USS yang ntah bila nak abis ntah. Hihihi.. lama dah SSS delay entri nih dan memandangkan cuti Thaipusam lama jugak SSS dok umah, maka SSS amik peluang ni nak setelkan entri tentang USS ni. Kalau ada yang dah bosan, ok boleh STOP here. No hurt feeling. Hihihihi..

Ok ok taknak buang masa, entri kali ni SSS cuba kurangkan typo and more picture here. Acewahhh.. 

Hari Pertama SSS dan seluruh famili SSS berkumpul di Bandaraya Johor Bahru. SSS bertolak dari Tangkak jam 9.00 pagi. Abang dan kakak SSS bertolak dari KL jam yang sama jugak. Kami berkumpul di Tune Hotel Danga Bay. Kat bawah ni gambar-gambar yang sempat SSS snap. Hhihihi... Macam-macam gelagat.

*Budak-budak yang paling happy bila berkumpul.

Pekena BR dulu @ RnR Pagoh

Lepak pulak kat JPO sementara tunggu Kakak dan Abang SSS.. Shopping3!!!

Bila sudah berjumpa, shopping2 then rehat2.. AhakS!!!

Oppss!! Kami dah check in. Masa untuk mandi. Si kocik punyalah hepi!!

We r ready to unite.. Hehehe.. Arsenal VS Chelsea ready for dinner together.
Massage dulu sebelum pi makan @ Lobi Tune Hotel.
 Masa untuk makan malam. Muka semua dah macam harimau selatan. kelaparan. 
Tempat port : Singgah Selalu
Posing dulu.. Order-order makan.. yum yum yum!!!

ABC terbaek!!!




Ni semua sepupu-sepupu Imtiyaz.. dari kiri Kak Dina, SSS, Abang Daniel, Abang Paan, Yaya. Depan tu tentunya IMTIYAZ. Ada sorang lagi kat belakang sebelah kanan tu, Kak Afini namanya.

Antara menu makan malam kami.

Gelagat budak2 yang tengah lapar.. Layan gadget la ape lagi...

Aktiviti terakhir sebelum tido. Siapkan awal-awal sebelum pagi esok.

 * Mata sudah mengantuk.. Esok akan berjuang di USS. Yeehaaaa!!!

Ini kerana... Singapore Part 3


Salam dari hati ke hati..
Cewahh...
Moh ler kita sambung lagi kisah Kota Singa ni. Opppss bukan Kota Singa tapi kisah USS yang dah part by part masih juga takde kesudahannya. Hiihihihi.. 

Kali ni, SSS dah kongsikan lagi tentang kos perbelanjaan yang telah SSS keluarkan semata-mata untuk masuk USS. Ahaks!! Actually SSS pergi sana bersama2 dengan famili abang SSS yang sulung, famili kakak SSS yang nombor 2 dan juga Bonda SSS. Kiranya macam famili trip la. Lagipun semua tak pernah pergi USS tu. Jumlah kami semuanya ada 7 Dewasa dan 6 Kanak-kanak. Ramai juga la.. Opppss bagi SSS ramai la sebab famili SSS ni tak besar. SSS Cuma ada 3 beradik je dan yang penting, SSS yang bongsu. Cewahhh...

Firstly, of coz kene beli tiket USS. So SSS terus la bertanya dengan En. Google dan masuk website USS nak survey tiket harga berapa.. Tarikh dah ditetapkan atas perbincangan adik beradik, confirm 11 Nov 2012 (Ahad). Wah cuti sekolah tu. Takpelah yang penting anak2 semuanya hepi. Tapi ntah nape, SSS dipertanggungjawabkan oleh abang & kakak SSS untuk setelkan semua. Maka bermulalah pencarian tiket USS. Ada juga SSS try tanya agen yg jual tiket USS ni tapi  bila nak beli awal, harganya sama je kalau beli kat website USS. Ada agen pulak yang jual tiket murah tapi kene beli seminggu sebelum nak masuk USS. Arghhh!! Lewat pulak takut nanti SSS jugak yang terlupa, langsung tak membeli. 

Setelah berbincang dengan abang dan kakak, SSS decide beli tiket melalui website dan dalam pada masa yang sama ada promosi kepada pengguna Maybankard. Ini pun 1 masalah jugak, maklumlah SSS ni takde kad kredit (tak kuase dah  nak berhutang kad ni), maka nak membeli tiket tu agak susah. Jadinya dengan keizinan kakak, SSS guna kad kredit Maybank kakak SSS jek. Hahahha.. berjaya akhirnya dapat harga promosi tu walaupun tak lah semurah mana tapi MURAH la jugak.. (haiyak ape aku dok bebel ni).. Fenin2..

Yang kat atas dan bawah ni baru Booking Confirmation. Pas je beli tiket, pihak USS akan emel kat SSS semua butiran dan jugak tiket masuk USS secara individu. 


Total kos untuk tiket je SGD 669.80. Hihihihi.. murah je tu tapi dalam SGD la.. kalau ditukarkan ke matawang Malaysia, jadinya lebih kurang MYR 1734.80. Wah lumayan pak. Masa ni agak mahal jugak la tapi kalau skang ni ditukarkan lagi murah lebih kurang MYR 1650.46 jek.. Hahahahaa..itu total untuk 12 orang la. Anak buah SSS tu ada sorang yang FREE masuk USS sebab bawah 4 tahun. Apa-apa pun, anak SSS pun kene bayar.


Pihak USS emel pulak tiket masuk USS, maka kene pastikan emel korang aktif dan check butiran serta bilangan tiket yang diemelkan. Kalau ada silap, terus je contact USS. Memang mudah dan cepat la. Ape lagi SSS terus print je tiket tu guna kertas A4 je. Jangan risau yang penting ada BARCODE kat tepi tu sebabnya masa kat depan pintu masuk tu nanti, diorang akan scan macam gitu je. Senang.. Senang.. Senang..


Tiket USS dah ada, now SSS kene fikirkan tempat untuk TIDO pulak. Memandangkan famili SSS takde sedare terdekat di JB ni, so kitorang decide dok hotel je. Mula-mula nak dok homestay je tapi jauh skit dari tempat nak naik bas ke USS tu. Maka SSS cadangkan kat ahli rombongan untuk stay kat TUNE HOTEL DANGA BAY je. Kalau hanya SSS, Hubby dan Imtiyaz je yang pegi Singapore, SSS dok umah abang ipar je tapi kali ni ramai, dok hotel jela. Takkan nak sumbat semua kat umah abang ipar SSS. Wah.. sardin la gamaknya.


SSS suker sangat nak dok TUNE HOTEL ni sebabnya nak naik shuttle bas ke USS tu senang. Memang kat TUNE HOTEL tu kalau check-in siap boleh beli tiket shuttle bas ke USS. Hahahaa.. tak payah nak pikir bangun pagi2 buta. Bas yang tunggu kat lobi. Sonang makcik.. Abang dan kakak SSS pun setuju, ape lagi terus le booking dan bayar. Duit.. Duit.. Duit.. Lagi dan lagi.. ahaks!!

DON'T BE SHOCK!!
Kat Tune Hotel ni semua kene add-on. Contohnya kalau nak aircond, kene la bayar ikut hari. Siaran tv pun. Wifi pun sama jgk. Hhihihi. So kalau korang nak stay sini, pandai-pandai la membeli-belah. SSS hanya amik aircond, pekej TV dan Coach untuk ke USS.  

Maka bermulalah misi kami 3 famili yang akan lepak di JB selama 3H2M dan juga 1 hari melepak di Universal Studio Singapore melayan anak-anak.



Moral : Siapkan jela bajetnyer. Yang penting belum termasuk disebaliknya iaitu belanja runcit.. heheheh

Saturday, January 26, 2013

Berbahagia

Salam sahabat SSS semua,

Setiap insan di muka bumi Allah ni menginginkan kebahagiaan. Maka marilah sama-sama kita mencari bahagia dan wajib merasa bahagia.


Tapi, SSS masih ingat lagi pesanan arwah ayahanda SSS yang tercinta.

"Cuba cari kebahagiaan sendiri dengan sebenar2nya ikhlas tapi bukan dengan melihat kekecewaan orang lain. Kalau kita bahagia dan dlm masa yg sama ada org kecewa atau dalam kesusahan, lupakan jela sebabnya bahagia itu akan sekejap je. Allah Maha Adil dan Mengetahui.."

Terima kasih ayah. SSS merindui ayah.. alfatihah..

Sunday, January 20, 2013

Ignore!!

Salam sahabat SSS semua... Dah lama jgk tak mengarut2 kat blog ni. Hehehe.. Only 1 word today : BOLAYAN!!

BOLAYAN sama orang-orangan yang TIDAK BOLEH a.k.a TIDAK MAHU menerima sebarang perubahan.

Dan yang lagi bagus..

BOLAYAN sama mereka-mereka yang TAK PERNAH BERUSAHA untuk berubah.

Oppsss mesti berubah dari negatip ke positip ye...

BOLAYAN sama mulut-mulut yang asyik dok cakap atas katil je... Itu semua gosip...haahahahha..

Ape yg hepi sangat ni? Hehhehe.. Ok just... In just.. On just... Just!! Justice! (mengarut lagi)

Moral: SSS wake up!! Tranformasi!!!

Wednesday, January 16, 2013

Azam Yang Baik 2013

Salam sahabat SSS,

Agak lewat jugak SSS meng'update' ucapan Selamat Tahun Baru 2013 bagi tahun ini. Nak kata bz, ehem2... Takde la, memang SSS saja nak wish Selamat Tahun Baru 2013 lewat 16 hari. Dah masuk setengah bulan SSS berada di tahun 2013 ni. Ada yang baru dan ada juga sisa-sisa 2012 yang melekat pada SSS.

TAPI....

Alhamdulillah, tahun 2012 adalah tahun dimana SSS berusaha untuk membersihkan segala titik-titik hitam yang ada dalam hati SSS. Memang SSS tak sedar banyak mana pun cuma yang SSS sedar, SSS sentiasa berusaha untuk ke arah lebih mem'positif'kan hati SSS. Ahamdullillah, tak banyak orang lain nampak @ sedar tapi SSS ada rasa sedikit perubahan dalam hati SSS dan yang pasti SSS sukakannya.

MUNGKIN....Inilah hikmahnya.. Allah Maha Mengetahui..

Aku bersyukur ke hadrat Mu Ya Allah atas segala yang Engkau limpahkan kepada Ku. Alhamdulillah...

Tahun 2013 :: SSS akan terus berusaha untuk menjadi lebih POSITIF, POSITIF dan POSITIF!!

SSS Sangat Sayang Suami dan Anak SSS.



Friday, January 11, 2013

Saya ada Dia

Jangan BIARKAN yang lepas mengganggu perjalanan SSS untuk terus maju ke hadapan,

Jangan BENARKAN segala halangan di hadapan SSS menjadi punca untuk berhenti,

Jangan BIARKAN pandangan SSS yang seharusnya ke hadapan terus meninggi ke langit,

Jangan BENARKAN kaki SSS tidak berpijak di bumi yang nyata,

Jangan BENARKAN aura negatif menghimpit jiwa untuk menghalang SSS menjadi positif,

Jangan sesekali SSS mengharapkan Malaikat mengubah diri SSS untuk menjadi baik kerana takut-takut Malaikat Maut yang terus datang menjemput,

Jangan BENARKAN diri SSS lupa yang SSS ada ALLAH SWT disisi dan Maha Mengetahui BAIK BURUK diri SSS.

Wednesday, January 9, 2013

Terbaek Hari Ini, Esok, Lusa & Hari Seterusnya




Ehsan dari FB


Salam sahabat semua,

Di pagi yang indah ini, SSS telah terbaca satu ayat yang sangat indah dan yang lagi bestnyer lepas baca ayat ni, terus hati SSS ni berbunga-bunga dan merasa kelainannya a.k.a rasa AURA POSITIF tu hadir. Sahabat semua boleh baca juga seperti kat atas tu dan yang bawah ni. Yelah, SSS suka baca ayat-ayat mcm ni untuk menjadi lebih baik daripada semalam. Almaklumlah, SSS ni bukanlah baik @ perfect sangat. Takde sape lagi nak ingatkan diri ini melainkan diri SSS sendiri kene menyedarinya. Amin... 

Moral : Sharing is caring.

Monday, January 7, 2013

Mom.. We Love you..

Happy Birthday to the Greatest MOM in the world!!

May you be blessed Even more in these golden years..

Wish you all the best happiness, health, beauty, prosperity, peace..

Sorry if we aren't done well enough to impress you mom..

We all try to do our best.

But to us, you the greatest. Your strength have inspired all of us so greatly..

LOVE YOU so much MOM!! HEPI BIRTHDAY MOM!!

Salam blogger semua, entri kali ini, SSS dedicate to ibu SSS yang baru sahaja menyambut Hari Ulangtahun Kelahiran beliau yang ke-65 thn pada 5 Januari 2013. Alhamdullillah panjang usianya. SSS berdoa kehadrat Ilahi semoga ibu SSS dipanjangkan usianya dan dipermudahkan urusan erta diperluaskan rezekinya. Amin.

So, pada Sabtu minggu lepas, SSS bersama-sama hubby dan Imtiyaz balik ke kampung untuk buat surprise untuk ibu SSS a.k.a nenek Imtiyaz.. Hehehee.. Pada mulanya SSS inform pada ibu yang kami semua akan balik ke kg pada ahad pagi sebabnya selain bezdey punya hal, mmg SSS nak hantar ubat ibu yang SSS amik kat Klinik Kesihatan Tangkak. kononnya lagi, mmg Imtiyaz baru lepas cabut gigi pada sabtu pagi tu. Ingat dia demam, so nak delay la balik kg tapi alhamdullillah semua berjalan lancar, gigi cabut, Imtiyaz tak demam cuma monyok sikit je. Tapi petang dah ok pun, boleh main bola dah.

Petang tu jugak, hubby SSS bagi idea wat surprise untuk ibu. We all balik malam tu jgk. Tapi ibu SSS tahu yang we all akan balik ahad keesokkannya tu. So we all pi dinner dulu kat tangkak then beli kek siap2... Choc moist lagi.. Hehehehe... Oklah janji ada kek. imtiyaz la yg paling excited. Hihiiii.. So taknak citer dah, u all tengok jelah pic ni. Yang penting pic imtiyaz dgn neneknyer.. Siap nyanyi lagu bezdey lagi..mhehehehe... Idea imtiyaz jugaaaaa.... Hehehhehehe
















Wednesday, January 2, 2013

Ini kerana... Singapore Part 2



Salam sahabat SSSsemua,

Entri kali ni, SSS nak sambung story tentang renew pasport SSS, Hubby danImtiyaz. Maaflah ye semua, SSS agak tersangatlah lambat untuk meng’update’story ni atas kesibukan yang terlampau (BZ ke??? Ihiks). Wah semangat betul lanak memperbaharui pasport ni. Al-maklumlah, alasannya nak pi Singapore je pun. Seberangtambak jek tapi kene la renew jugak. SSS ni 1st time nak renew setelah 5 tahun bersukaria dengan pasport dan hubby + Imtiyaz pulak setelah 2 tahun. 5 tahun yang lepas pun, SSS buat pasport ni sebab nak visit Singapore juga tapi masa tu lawatan keje@ ITE Singapore.

Oklah, let’s begin my story. Kat kepala ni dah terfikir, kalau dah renew nitakkan destinasi tu Singapore je, kene panjang2kan langkah nampaknye tahun hadapan a.k.a 2013 (dah masuk pun tahun baru). Insyaallah... kalau adarezeki, Amin...

SSS nak share skit la acaner caranya SSS dok pi renew pasport setelahberlelah SSS, hubby dan Imtiyaz dari Imegresen MITC hinggalah sampai menjejakkan kaki kat UTC Melaka. Huiyooo.. tak pernah pergi UTC, sebabkan halini, terus redah juga dalam hujan gerimis. Hihihii

Langkah 1 : Semua dokumenyang perlu di bawa.

1) MyKad*
2) Bawa Pasport Lama (Pasport Lama ni akan dibatalkan).
3) Surat Beranak (untuk kanak-kanak macam Imtiyaz).
4) Gambar berukuran pasport (Background mesti kalerbiru kalau tak, takde maknanya nanti).
5) Duit untuk bayaran pasport**
6) Info mengenai ketinggian yg terkini (kalau takingat pun takpe sebab boleh ukur kat imegresen tu nanti).

*MyKad

Mykad ni wajib bawak masa nak renew pasport. Tapi tengok tempat jugak lakot sebab ada blog yang SSS baca, agak rumit jugak. Masa kat UTC Melaka ni,senang je target 45 minit siap. Mykad ni yang original je diorang amik. Pastu yangImtiyaz pulak, guna surat beranak je. Tak payah nak fotostat ape-ape pung.Hihihi

**Duit untuk bayaran pasport

Kadar bayaran untuk pasport seperti berikut:
RM100 – untuk tempoh 2 tahun (Tahun depan 2013,harga RM80 sahaja).
RM300 – untuk tempoh 3 tahun.
RM150 – untuk tempoh 5 tahun bagi kanak-kanak.

Langkah 2 :
Pergi kaunter pertanyaan dulu (kira saringan la). SSS tak isi borang apa-apapun. Pegawai Imegresen tu memang dah expert dengan kerja dia. Laju ke diacakap, yang penting kene ukur ketinggian. Hehee.. SSS dan hubby takdelah bertambah tinggi tapi Imtiyaz dah bertambah. So, ukurlah si kecik ni.

Langkah 3: Bayaran di kaunter yang pertama.
Semua dokumen dah siap, Cik Pegawai tu dah siapkan kepil-kepil semua. Kitorangsemua dok menunggu la dengan tabah. Target dalam 45 minit je akan siap. Tap memangagak laju jugak kat UTC ni. SSS dipanggil cepat juga di kaunter pertama iaitu untuk bayaran dan kaunter kedua untuk sesi berjumpa isi borang.
Sekejap betul la. Pegawai Imegresen memang sangat cekap dan cepat. So dahbayar semua, barulah kitorang terasa lapar, maka sementara menunggu pasportsiap, kitorang pi makan kat kafe yang ada kat area UTC tu jek. Makan-makan..yummy...

Langkah 4 : Passport Siap. Yahuuuuu!!
Dalam ½ jam je makan, kitorang masuk kat pejabat imegresen tu terus jedipanggil. Wah dah siap!!! Pantas betul la. So siaplah akhirnya pasport kitorang. Boleh gi USS.. hehehe..
Jom balik Tangkak!! Setakat ni jelah entri SS kali ni. Macam dah takde idea plk. Hahahaha!!

p/s : Lagi cepat kalau renew online jek. Dah ada yang lebih cepat.
Buka website MyOnline Passport https://eservices.imi.gov.my/myimms/myPassport


Copyright© All Rights Reserved by Sis Sunyi Sepi @ hatisunyisepi.blogspot.com